Currency exchange board showing cross rates between various countries

Käteistä, kortteja vai taskurahaa? Tärkeimmät vinkit matkalle varautumiseen

Ennen matkalle lähtemistä tulee usein miettineeksi toimiiko oma pankkikortti perillä maksamiseen ja rahan nostamiseen samoilla tavoin kuin kotona. Pitäisikö kuitenkin vaihtaa rahaa jo Suomessa kohdemaan valuuttaan ja paljonko sitä kannattaa olla? Toiset ovat hyvinkin tarkkoja ja karsivat viimeiseen asti ylimääräisiä kuluja (usein senttejä) joita syntyy kortilla maksamisesta ja valuuttojen konvertoinnista. Itse en ole jokaisesta sentistä tarkana, mutta joitakin vinkkejä osaan tarjota matkaan lähtevälle.

 

Toimiiko mun kortti siellä?

Todennäköisesti toimii kyllä. Sitä todennäköisemmin maksukorttisi toimii, mitä tunnetumpaan matkakohteeseen matkustat. Varsinkin Euroopassa suomalaisten pankkien kortit toimivat lähes varmuudella niin kaupoissa kuin ravintoloissakin. Toki joissakin maissa kortilla maksaminen on vielä oudompaa ja silloin on hyvä varata mukaan valmiiksi pieni summa paikallista valuuttaa.

Matkustaessa kannattaa panostaa siihen että mukana on vähintään kahden eri pankin kortit joissa on sekä Debit että Credit puolet! Ensinnäkin kasvatat todennäköisyyttä että jokin korteistasi toimii eri tilanteissa. Toisekseen säilytä kortteja eri paikassa (ei samassa lompakossa) jolloin et päädy pennittömäksi tilanteessa jossa laukku tai rahapussi hukkuu (todennäköisempää) tahi ryöstetään (harvinaisempaa).

 

Mistä sitä rahaa saa? Vaihdanko jo Suomessa koko matkalle tarvittavan määrän?

Älä vaihda. Jos haluat, voit jo Suomessa vaihdattaa pienen määrän paikallista valuuttaa mukaan otettavaksi. Summan on hyvä olla sellainen jolla tarvittaessa pääset siirtymään esim. lentokentältä majoituspaikkaasi ja ostamaan jotain pientä tarvittaessa. Käytännössä summa on yleensä jotain 50-100€ välillä.  Tällä varmistat sen että yllättävissä tilanteissa voit maksaa käteisellä, jos korttia ei jostain syystä hyväksyttäisi. Suomessa rahaa voi vaihtaa Forexilla ja tarkempi kaveri voi tarkistaa kulut verrattuna eri pankkeihin. Jotkin pankeista tarjoavat valuutan vaihtoa halvemmalla omille asiakkailleen, mutta usein valuutta pitää myös etukäteen tilata.

Valuutanvaihtoon liittyen:

  • Älä vaihdata valuuttaa lentokentillä! Kurssit ovat usein merkittävästi huonompia ja kulut korkeita.
  • Käteistä saat nostettua paikanpäältä pankkiautomaateista. Eri pankit voivat veloittaa eri maksuja käteisen nostamiseen ja valuutan konversioon liittyen. Tutustu kohdemaahan etukäteen, jos et halua maksaa näitä kuluja. Myös oman korttisi ja pankkisi valinta vaikuttaa kuluihin.
  • Jos maksat kortilla ja sinulta kysytään maksatko paikallisella valuutalla vai EUR, valitse aina paikallinen valuutta. Jos maksat kotimaan valuutalla, veloitetaan sinulta palvelusta tietty prosenttiosuus ja lisäksi käytettävä valuuttakurssi on usein kehno.
  • Jos matkustat eksoottisempaan kohteeseen, huomaa että maahan tullessa sinulta voidaan kysyä kantamasi käteisen rahan määrää. Joskus käteistä täytyy olla yli tietyn määrän ja joskus enimmäismäärä on ilmoitettu etukäteen. Tämä tulee usein vastaan vain kaukokohteissa ja maissa joihin vaaditaan viisumi. Tutustu kohteeseen etukäteen ja vältä kämmit.

 

Entäs jos minut ryöstetään?

Näpistyksen tai ryöstön todennäköisyys on pieni, kun reissatessa käyttää järkeä ja noudattaa muutamaa yksinkertaista toimintamallia.

  • Käytä vetoketjullisia taskuja sekä laukkuja
  • Älä jätä tavaroita lojumaan pöydille tai penkeille
  • Älä esittele rahatukkuja julkisella paikoilla
  • Pidä pieniä ostoksia varten vähän käteistä taskun pohjalla, jolloin et joudu kaivamaan rahapussia esiin jatkuvasti. Nokkelat taskuvarkaat voivat panna merkille lompsan sijainnin.
  • Varaa mukaan useampi pankkikortti, jotta matka ei kaadu yhden kortin hukkumiseen/rikkoutumiseen/toimimattomuuteen

Omalle kohdalleni ei ole sattunut rötöksiä, mutta olin vieressä kun ystävältäni yritettiin näpistää Mongoliassa avonaisen laukun sivutaskusta tavaraa. Onneksi tasku oli tyhjä. Näissä tilanteissa on viisasta jatkaa matkaa eikä nostaa meteliä. Varsinkaan maissa joissa länsimaalaiset turistit eivät ole suosiossa.

 

Mitäs jos ei toimikaan…

Älä suotta stressaa! 🙂 Itsellä isompia haasteita on ollut ainoastaan Filippiinien pienellä Cebun saarella (ja Hollannissa pientä päänsärkyä). Kortti ei maksamiseen käynyt ja käteistä rahaa kaivattiin. Neljän hengen matkustusporukasta tasan yksi (1!) maksukortti toimi yhdellä pankkiautomaatilla rahan nostamiseen. Kyseinen pankkiautomaatti täydennettiin pari kertaa viikossa ja kun näki aseistetut vartijat automaatin vieressä, tiesi että rahaa kannattaa käydä nostamassa pikaisesti. Automaatti tyhjeni rahoista hetkessä. Rahaa siirreltiin reissuporukan kesken ahkerasti tililtä toiselle ja yhdeltä kortilta nostettiin kaikki mitä irti saatiin. Näin siitäkin tilanteesta selvittiin. Vaikka olisikin käynyt niin ettei yksikään kortti olisi toiminut, olisi rahaa saatu varmasti järjestettyä esimerkiksi majapaikan avustuksella. Onhan heidänkin tulonsa kiinni siitä, löytääkö turisti käteistä rahaa vai ei.

Ratkaisu löytyy aina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: