Lyhyesti sanottuna diginomadi on henkilö, joka tekee töitä tietokoneella paikkariippumattomasti (yleensä ulkomailla) matkustamisen yhteydessä. Todellisuudessa diginomadin määritelmiä on olemassa kuitenkin yhtä monta kuin kyseistä elämäntapaa eläviä ihmisiäkin. Mitä kaikkea diginomadi voi sitten tarkoittaa?
Diginomadi on käännös ja lyhenne englannin kielisestä digital nomad nimityksestä. Nimityksen voi jakaa kahteen osaan. Nomadi tarkoittaa perinteisesti ihmistä joka ei asetu tiettyyn vakinaiseen paikkaan asumaan vaan liikkuvat esimerkiksi laiduntavien eläimiensä mukana. Wikipedia kuvaa diginomadien olevan ihmisiä, jotka käyttävät teknologiaa hyväkseen ansaitakseen elantonsa eläessään nomadin elämää. Diginomadit työskentelevät normaalisti ulkomailla co-working tiloissa, kahviloissa, kirjastoissa tai asuntoautoissa. Diginomadi voi olla matkalla yhtämittaisesti kymmenen vuotta tai viettää ulkomailla vuodessa vain joitakin kuukausia. Se mikä erottaa diginomadin läppärityöläisestä on nimenomaan nomadi osuus eli matkustaminen.
Ovatko kaikki diginomadit freelancereita?
Yleisimmin diginomadit ovat yrittäjiä ja freelancereita, mutta diginomadi voi olla myös yrityksen palkkalistoilla oleva ”normaali” työntekijä. Itse edustan diginomadien vähemmistöä eli olen vakituisessa työsuhteessa työnantajaan. Enimmäkseen liikkuvaa elämäntapaa harjoittavat ovat ymmärrettävästi freelancereita ja yksityisyrittäjiä. Kun töitä ei tarvitse tehdä tiettynä aikana tiettyä määrää, on se helppo sovittaa aikatauluihinsa missä vain ja milloin vain. Tietysti pelkkä oman itsensä herrana oleminen ei tee diginomadia vaan lisäksi edellytetään, että työn luonne on sellainen jota voi tehdä verkon kautta etänä.
Millaista työtä diginomadit tekevät?
”Let me guess – you work in IT?”
Kun kertoo jollekin olevansa läppärityöläinen, on ensimmäinen kysymys ”Let me guess – you work in IT?”. Tähän on vastattava hymy huulilla, että oikein arvattu; IT-hommissahan meikäläinenkin on, vaikka ei siinä perinteisessä roolissa joita diginomadeilla on totuttu olevan. Yksi yleisimpiä läppärityöläisen ammatteja on nimittäin IT-alalla ohjelmoinnissa tai suunnittelussa työskentely. Itse olen myös IT-alalla ja ohjelmistotuotannossa, mutta diginomadin normista poiketen projektipäällikön roolissa. Itselläni on myös teknistä taustaa, joten ymmärrän hyvin IT-alan soveltuvuuden etätöihin. Useimmissa ohjelmistoalan yrityksissä kaikki liiketoiminnan alueet ovat pitkälti sähköistetty ja hoidetaan eri ohjelmien kautta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että liiketoiminnan pyörittämiseen vaaditut prosessit pyörivät sähköisesti ja työntekijöiden fyysisellä sijainnilla ei ole niin suurta merkitystä, kuin sillä että oikeilla henkilöillä on pääsy oikeisiin ohjelmiin.
IT-alan eri toimenkuvien lisäksi diginomadeissa vahvasti edustettuna ovat verkkokauppayrittäjät. Iso osa yrittäjistä myyvät jotain fyysistä tai sähköistä tuotetta verkossa. Verkkokauppaa pystyy hallitsemaan etänä ja parhaimmillaan hiotut prosessit tarkoittavat passiivista tuloa eli mahdollisimman vähän työtunteja jokaista ansaittua euroa kohden. Tuotteet voivat olla mitä tahansa perinteisestä vaatteista kuppeihin ja e-kirjoista verkkokursseihin. Fyysisissä tuotteissa hyödynnetään ”Supplier” -palveluita jotka toimittavat varsinaisen tuotteen provisiota vastaan. Näin tuotteen myyjän ei tarvitse pitää varastoa tuotteista, vaan hän vastaa ainoastaan tuotteen suunnittelusta ja myynnistä.
Lisäksi muita tyypillisiä diginomadin uria ovat mm. bloggaaja, affiliate-markkinoija, sisällöntuottaja, graafinen suunnittelija, web-designeri ja konsultoija. Vaihtoehtoja (ja näitä listaavia sivustoja) on oikeastaan loputtomasti, jos omaa taidon muuntaa osaamisensa hyödynnettäväksi verkon kautta.
Lähteet ja lisäluettavaa:
https://christhefreelancer.com/digital-nomad-careers/
https://www.investopedia.com/terms/d/digital-nomad.asp
https://nomadsworld.com/digital-nomads/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Nomadit
https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_nomad