Näin viimeisten kesälomien lähestyessään loppua monet toimistot ovat tyhjillään. Ne jotka ovat jo palanneet työn pariin, tekevät töitä etänä – kotoa tai mökiltä. Kaikki meistä eivät kuitenkaan pysty ajattelemaan tekevänsä töitä toimiston ulkopuolella. Toiset vaativat rauhallisen tilan, työpöydän, tuolin, näppäimistön ja hiiren. Sanalla sanoen toimiston. Toisille riittää kännykkä tai läppäri. Mikä määrittää sen kenestä on diginomadiksi? (Diginomadi on käsitteenä laaja ja siitä tarkemmin täällä – klik). Sitä, kuka pystyy diginomadoimaan ja kuka ei, ei mielestäni määritä mikään yksi tekijä kuten ikä (vaikka tälläkin toki on vaikutusta).
Mikä erottaa diginomadin toimistotyöläisestä?
Heräsin pohtimaan aihetta jo ennen lomia yrityksen kesäpäivien bussimatkalla. Kesäpäivät järjestettiin tänä vuonna Turussa ja ihmisiä lähti aamusta taittamaan matkaa kohteeseen bussin, autojen ja junien avulla. Tein itse bussimatkan tyytyväisenä töitä ja samalla soittelin eri ihmisille asioiden edistämiseksi. Töitä tehdessä huomasin, että isolla osalla porukkasta ei ollut konetta mukana, mutta puhelin sentään oli tarttunut mukaan. Bussissa jako meni noin 30/70, kun porukasta (ainakin alkumatkan) noin 30 prosenttia teki töitä läppärillä tai muulla välineillä.
Osa ei pysty edes tekemään töitään etänä, joten jo se karsi läppärityöläisten määrää. Osa taas olisi työnkuvansa ja laitteiden puolesta pystynyt, mutta bussissa ei kuulemma voi tehdä töitä. Siis ei vaan voi tehdä töitä. Ei voi. Piste.
Mielenkiintoista. Mielenkiintoista. 🙂
Jotta voi menestyä diginomadin arjessa, tarvitaan tiettyä huolettomuutta ja uskoa siihen, että asioilla on tapana järjestyä, kun niiden eteen tekee töitä. Kokemukseni mukaan diginomadi on:
- järjestelmällinen
- joustava
- omaa korkean työmotivaation
- tahtoo saada asiat tehtyä (nopeasti)
- keskittymiskykyinen
- ratkaisee ongelmia aamupalaksi
Näitä ominaisuuksia on vaikea laittaa tärkeysjärjestykseen ja ne vaihtelevat varmasti jokaisen oman työn, tilanteen ja vahvuuksien mukaan. Seuraavassa perusteluita, miksi listaan nostamani asiat ovat niin tärkeitä.
Järjestelmällinen tapa tehdä töitä on ehdoton edellytys kaaoksen hallintaan
Kun töitä tehdään toimiston ulkopuolella, joutuu usein tinkimään oheislaitteista. Joskus käytössä voi olla vain puhelin ja toisinaan myös läppäri, joskus kokonainen työpöytä tai jopa neuvotteluhuone. Kun käytössä ei pääsääntöisesti ole koko perinteisen toimiston varsteluita, nousevat järjestelmälliset työtavat korkeaan arvoon. Varsinkin dokumentaatio on uskomattoman tärkeää, kun työ on hektistä ja tietoa virtaa sisään ovista ja ikkunoista. Jossain kohtaa tiedon määrä ylittää muistikapasiteettisi ja jos et dokumentoi tietoa, et kohta sitä enää muista. Joustavuutta tarvitaan taas tilanteiden ja työkalujen vaihtuvuuden vuoksi. Varmista siis että voit tehdä muistiinpanoja aina jollain työkalulla tai ohjelmalla, läppärillä tai puhelimella, kynällä ja paperilla.
Työmotivaatio, keskittyminen ja can do- asenne
Kun kukaan ei ole vahtimassa tekemisiäsi ja vastaat työn tuloksista sekä laadusta itse, on sinulla pakko olla korkea työmotivaatio. Ilman sitä hairahdut pian pois koneen ja työtehtävien ääreltä tutkimaan ulkona odottavaa maailmaa. Maailman tutkimiselle riittää kyllä myös aikaa, mutta työt on tehtävä ensin! Sulje siis häiriöt ja houkutukset ulkopuolelle, kunnes päivän työt on tehty.
Todellisuus osuu tuulettimeen ja orava menee muuntajaan
Jokaisessa työssä ja elämässä tulee vastaan ongelmia. Kun yhdistää työn ja matkustamisen, voi odottaa ongelmien määrän lisääntyvän. Kun muuttuvia ja liikkuvia osia on enemmän, on todennäköisempää, että jokin menee vikaan. Netti ei toimi, akku loppuu väärässä kohtaa, mikki pimenee ja kämpästä menee sähköt, kun projektit kaatuvat päälle ja puhelin soi taukoamatta. Ongelmiin on reagoitava nopeasti ja ratkaistava ne ennen kuin niitä on kertynyt vuori, joka tuntuu mahdottomalta valloitettavalta. Todellisuus on, että ongelmat on usein ratkaistavissa hyvin helposti ja nopeasti, kunhan niihin tarttumisessa ei vitkastele. Ongelmia ei niinkään kannata ajatella ongelmina, vaan haasteina.
Yllä mainittujen lisäksi eduksi ovat taito priorisoida ja johtaa omaan työtään, korkea stressinsietokyky ja toisaalta myös kyky palautua stressista ja päästää töistä irti. Matkustamisen ja töiden yhdistämisestä ei ole iloa kenellekään, jos illat ja yöt kuluvat murehtien työtehtäviä matkasta nauttimisen sijaan.
So don’t panic, make it happen and enjoy the ride… sometimes with pink elephants in Lisbon.