https://en.wikipedia.org/wiki/File:Flag_of_Poland.svg

These shoes are made for walking… Seuraava kohde valittu ja varattu!

Vaikka arki on ollut koko kevään täynnä vipinää, jäi seuraavaan kohteeseen pääseminen kutkuttamaan heti maalis-huhtikuisen Portugalin matkan päätteeksi. Portugalihan oli ensimmäinen kosketukseni pidempään ulkomaan etätyöpätkään (lisää Portugalista voi lukea mm. Ensimmäinen (työ)viikko diginomadina tai Ruokaa, ruokaa, ruokaa! Onko Portugalissa halvempaa?) ja se sujui yli omien odotusten (Portugali wrapped up – Mitä diginomadismi on käytännössä?). Kun diginomadoinnin teoria saatiin todistettua toimivaksi myös oman työni kohdalla, on ollut aikaa suunnitella seuraava kohdetta. Matkan varaaminen (ja uusien tennareiden osto) tapahtui heti, kun työnantaja(t) näyttivät vihreää valoa, mutta töitä matkan eteen tehtiin jo pidempään.

 

Päätös 1: yksin vai kaksin?

Ensimmäinen kysymys tällä kertaa oli poikkeuksellisesti lähteäkö matkaan yksin vai puolison kanssa? Siis mitä. Kaksin tekemään etätöitä ulkomaille? Molemmat eri paikassa palkkatöissä? Noniin – kyllä. Puolisoni nimittäin innostui Portugalin kokeilustani niin paljon, että alkoi itsekin selvittää mahdollisuuksiaan vastaavaan omassa työpaikassaan. Tilanne hänellä on hieman haastavampi, sillä hän aloittanut työt nykyisessä työpaikassaan vasta puolisen vuotta sitten ja kyseessä on iso globaali yritys. Siitä huolimatta (ulkomailla) etätyöskentelyn mahdollisuutta lähdettiin selvittämään.

Muutaman kuukauden asioiden käsittelyn jälkeen tultiin päätökseen. Varsinainen etätyöskentely missä tahansa (Suomessa tai ulkomailla) ei puolisollani ole pidempiaikaisesti toistaiseksi mahdollista. Hyvä työnantaja kuitenkin osoitti taas arvonsa ja vastatarjouksena ehdotettiin ns. toimistovaihtoa johonkin yrityksen toimipisteistä! Ensisijaisesti lähdettiin keskustelemaan Puolan Varsovan toimipisteestä, joka on vasta hiljattain avattu. Sen lisäksi että puolisoni pääsee ulkomaille, saavat Varsovan uuden toimipisteen työntekijän paikalle kuukaudeksi mentorin ja hyötyvät näin kokeneemman työntekijän tiedoista ja taidoista. Firma lupautui maksamaan jopa lentoliput. Fiksua!

Itse olin jo heti Portugalin kokeilun jälkeen keskustellut jatkosta pomoni kanssa ja ilmaissut tahtotilani jatkaa ulkomaan työjaksoja työtilanteen sen salliessa. Alustavasti oltiin sovittu, että syksylle pedataan paikkaa ulkomaan etätyöjaksolle vaikka kohde ei vielä ollut tiedossa. Työnantajalleni tämä sopi.

 

Päätös 2: kohde?

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Warsaw_panorama.png
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Warsaw_panorama.png

Kohteen valinta oli tällä erää helppoa sillä se valittiin puolestamme! Kohdemaana on Puola ja pääkallopaikkana Varsova. Puola on aina maana kiinnostanut minua vaan en ole ikinä päässyt siellä käymään. Nyt voikin maahan tutustumisen tehdä kertaheitolla kunnolla. Varsova onkin nopean tutustumisen perusteella varsin mielenkiintoinen kohde ja isompi kuin ajattelin (1,7 miljoonaa asukasta). Finnairkin kertoo lippujen varausten yhteydessä kyseessä olevan paitsi nopeasti kasvava, myös hätkähdyttävän kaunis ja historiaa täynnä oleva kaupunki:

”KOE PUOLAN HÄTKÄHDYTTÄVÄN KAUNIS PÄÄKAUPUNKI

Varsova on yksi Euroopan nopeimmin kasvavista pääkaupungeista, ja sen kauneus yllättää. Toisessa maailmansodassa raunioiksi pommitettu vanha keskusta rakennettiin uudelleen 1950-luvulla ja nyt se ansaitsee asemansa Unescon maailmanperintökohteena. Vanhankaupungin helmiä ovat barokkityylinen kuninkaanlinna ja värikäs tori ravintoloineen.

Varsovan Kansannousun museo perehdyttää vuoden 1944 kapinaan natsimiehittäjiä vastaan. Kaupungin moninaisesta historiasta muistuttavat myös Varsovan ghetton sankarien muistomerkki ja aukio, jolta juutalaiset lähetettiin tuhoamisleireille. Stalinin varsovalaisille lahjoittama Kulttuuripalatsi herättää yhä ristiriitaisia tunteita, mutta näkymä pilvenpiirtäjäkolossin 30. kerroksesta on kiistattoman upea. Jos kaupungin vilinä väsyttää, satumainen Wilanowin palatsi ja valtava Lazienki-puisto keskustan ulkopuolella ovat ihastuttavia hengähdyspaikkoja.” (https://www.finnair.com/fi/fi/destinations/europe/poland/warsaw)

Myös Nomadlist on antanut Varsovalle varsin kohtuulliset 3.3/5 kokonaispisteet (ns. ”Nomad Score”):

https://nomadlist.com/warsaw-poland
https://nomadlist.com/warsaw-poland

Muutoin Varsova puksuttaa vihreän puolella, mutta keskivertoarvosanoihin Varsova yltää yleisen onnellisuuden, aikuisten yöelämän, sananvapauden, ilmastoinnin ja vähemmistöjen suvaitsemisen suhteen.  Puolassa paremman Nomad Scoren ovat saaneet mm. Gdansk ja Krakova. Varsovan tulisi kuitenkin olla edullinen ja turvallinen kohde hyvien internet-yhteyksien päässä – kaikki mitä läppärityöläinen tarvitsee!

 

Päätös 3: ajankohta?

Vielä yksi iso kysymys – milloin päästään matkaan? Ajankohtaa miettiessä tavoitteena meillä oli viettää Varsovassa kuukausi. Muiden kiireiden vuoksi vaihtoehtoja meillä oli käytännössä kaksi: 2018 syksyllä tai 2019 alkuvuonna. Valitsimme ensimmäisen. Kalentereiden järjestämisen jälkeen ajankohdaksi määräytyi 9.9. – 6.10.2018. Lennot varattiin heti suostumusten saamisen jälkeen ja taustatutkimusten päätteeksi varattiin AirBnb-asunto kuukaudeksi (tässä on omat huomioitavat asiansa ja varauduttava säätämiseen – näistä lisää myöhemmin).

poland-shoes (1)
Uudet Vagabondin tennarit valmiina Puolan kuivaan ja aurinkoiseen syksyyn! (Hai saappaat lähtee kyllä myös varuiksi mukaan)

Lähtö Puolaan on Helsingistä sunnuntaina 9.9. Tough Viking -juoksukisan jälkimainingeissa. Toivotaan että kisaajat pysyvät kunnossa ja kentälle päästään lähtemään täysissä fyysisissä voimissa! 🙂

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *