Hyvä paha etätyö – Miksi ihmiset haluavat työskennellä etänä ja miksi yritykset sallivat etätyöskentelyn?

Etätyö on yksi yritysmaailman nopeasti yleistyvä käytäntö, jota yhä useammat työntekijät arvostavat. Mikä tekee etätyömahdollisuudesta niin halutun, että se jopa nostaa yrityksen kiinnostavuutta työmarkkinoilla? Sallivatko yrityksen etätyön teon vain miellyttääkseen työntekijöitä (nykyisiä ja potentiaalisia)? Seuraavassa on valotettu etätyöskentelyä tutkimusten valossa.

Miksi ihmiset haluavat työskennellä etänä?

Briteissä tehdyn selvityksen mukaan (lähde) 87% Brittien työvoimasta työskentelee tai haluaa työskennellä joustavasti etänä. On siis selvää, että joustavat työajat ja tavat ovat merkittävä kilpailuetu yrityksille. Perusteita joustavien työmahdollisuuksien ja etätyöskentelymahdollisuuden haluamiseen vastaajat antoivat monia. Kaksi isointa syytä etätyöskentelyyn ovat seuraavan kuvan mukaisesti työn ja vapaa-ajan parempi tasapaino (57%) ja etätyöskentelyn helppous tai hyödyllisyys (50%). Tulokset eivät yllätä, sillä työmatkat ovat usein aikaavieviä ja haukkaavat päivästä ison osan aikaa ja energiaa. Itsekin hyödynnän etäpäivän mahdollisuuksia usein päivinä, jolloin minulla on muita menoja tai harrastuksia, joihin on helpompi lähteä kotoa. Etäpäivän työmatkattomuuden voi myös aamulla hyödyntää pidemmillä unilla tai aloittaa päivä aiemmin, jolloin myös työt voi päättää aiemmin!

reasons-remote-work etätyö diginomadi
Työntekijöiden syyt etätyöskentelyyn Timewisen tutkimuksen mukaan (https://timewise.co.uk/wp-content/uploads/2018/02/Flexible_working_Talent_-Imperative-AM.pdf)

Muita työntekijöiden tutkimuksessa mainitsemia syitä olivat työmatkoihin käytetyn ajan väheneminen (33%), mahdollisuus opiskella tai viettää enemmän vapaa-aikaa (32%) ja helpottaa lasten tai muiden läheisten hoitoa (29%). Lisäksi pieni osa ilmoitti etätyön sopivan paremmin muihin työn vaatimuksiin (20%) ja pieni määrä ilmoitti sen helpottavan sairauden kanssa työskentelyä (14%). Tutkimukseen vastanneiden kesken vastaajien iällä oli myös merkitystä perusteisiin. 18-34 vuotiaista vastasivat todennäköisimmin opiskelun tai lasten hoidon helpottumisen, 35-54 työmatkoihin käytetyn ajan vähenemisen ja 55+ vuotiaat työn ja vapaa-ajan tasapainon ja etätyön yleisen helppouden.

Etätyö on enenevissä määrin huokutteleva vaihtoehto kaikenikäisten silmissä. Jos suomalaiselta kysyy miksi teet etätöitä, saattaa vastaus olla että se on vaan helpompaa. Ja niinhän se onkin.

Miksi yritykset sallivat etätyöskentelyn työntekijöilleen?

Vaikka etätyön hyötyjä on tutkittu hiljattain laajastikin ei se vielä ole arkipäivää kaikissa organisaatioissa. Suomessakin isot yritykset ovat lähteneet avaamaan etätyön mahdollisuuksia työntekijöilleen. Etätyö on viime vuosina yleistynyt. (kuvio 49) Säännöllisesti etätyötä teki noin viidennes palkansaajista ja satunnaisesti 14 prosenttia (Työolobarometri 2017).

etätyö diginomadi
Työolobarometri 2017, s. 69, Kuvio 49 (lähde)

Uskon että työelämän kehittyessä etätyöskentelystä tulee vakiokäytäntö lähes millä tahansa alalla. Toki toimistoilla tulee jatkossakin olemaan rooli ja etätyö ei tule täysin korvaamaan toimistotyöskentelyä. Kaikki, joilla on etätyöskentelyyn mahdollisuus, eivät sitä välttämättä halua tehdä vaan palaavat toimistolle omasta tahdostaan, kuten todettiin 2 vuoden mittaisessa laajassa tutkimuksessa (lähde). Tutkimus pohjautui 500 henkilön testiryhmään ja osoitti etätyön nostavan tuottavuutta huimasti ja työntekijöiden uupumus väheni 50 prosenttia, mikä puolestaan taas vähensi sairaslomia.

Mustavalkoisessa maailmassa voitaisiin todeta että jos yritys haluaa palkkalistoilleen tuottavia, virkeitä ja terveempiä työntekijöitä, kannattaa sallia etätyöskentely. Harvoinhan asiat kuitenkaan ovat niin yksinkertaisia. Kaikki eivät halua työskennellä etänä ja kaikille se ei sovi muista syistä.

Lisäksi etätyöskentelykin vaatii johtamista. Ja etäjohtaminen vaatii omanlaistaan osaamista, joka vielä saattaa olla uusi tuttavuus esimiehille. Taustalla kummittelee ajatukset sohvalla lekottelevista työntekijöistä, jotka eivät ole sitoutuneet organisaatioon tai töihinsä. Etäjohtamisessa ja siinä onnistumisessa onkin omistettu paljon kirjoituksia ja tutkimuksia jotka tarjoavat työkalut onnistuneeseen etäjohtamiseen. Aiheesta kerrotaan ansioituneesti mm. suomenkielisellä etäjohtaminen.fi sivustolla.

Olen itse aloittanut hiljattain työt esimiehenä ja aion panostaa erityisesti etäjohtamisen taitoihini. Tämä on viisasta johtuen organisaationi hajautuneista toimipisteistä, etätyön mahdollisuudesta ja omasta liikkuvuudestani.

Rohkeasti kohti uutta! Etäytykää!

2 thoughts on “Hyvä paha etätyö – Miksi ihmiset haluavat työskennellä etänä ja miksi yritykset sallivat etätyöskentelyn?

  1. Moikka!

    Laitoin sulle Facebookissa haastattelukutsun, mutta en tiedä piilottaako fb ei-kavereilta tulleet viestit oman kansionsa taakse, joten ajattelin pommittaa sua asialla vielä täällä blogisi puolella. 🙂

    Terveisin
    Tiia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *