Haicolours from the land of grey

Miten diginomadiksi tullaan? Mistä aloitan?

Kysymyksen asettelu on sinänsä väärä, koska diginomadiksi ei vain tulla – sen saavuttaminen vaatii työtä. Joku voi ajatella että en ole paras ihminen vastaamaan kysymykseen, koska olen ”vain” osa-aikainen diginomadi vielä matkalla omaan lopulliseen päämääräänsä. Tähän pisteeseen pääsemiseksi olen kuitenkin jo huomannut asioita, jotka toivon että olisin tiennyt vuosi sitten ja haluan jakaa nämä ajatukset matkansa alkupäässä oleville nomadeille. Tai ehkä vasta nomadiutta harkitseville.

 

Mitä diginomadilta vaaditaan?

Tätä aihetta olen pohtinut aiemminkin (lue lisää täältä) ja tarkkaa kaikkiin pätevää listaa on mahdoton laatia. Yhdistäviä tekijöitä kuitenkin on joustavuudesta keskittymiskykyyn ja ongelmanratkaisu taitoon.  Ensimmäisenä on kuitenkin löydyttävä halu elää paikkariippumattomasti ja matkustaa. Sehän on koko elämäntavan tarkoitus. Sitten on päätettävä että haluaa tätä tosissaan.

Kun nämä perusasiat ovat kunnossa, voi lähteä edistämään unelmaa todeksi. Teitä diginomadiksi on monia ja lopullinen reitti muodostuu jokaisen lähtötilanteen ja tavoitteen näköiseksi. Pari asiaa on kuitenkin varmaa: muutos ei tapahdu yön aikana ja kaikkea ei voi suunnitella etukäteen.

 

Diginomadiksi ei tulla yön aikana

Muutos ottaa aikansa. Tässäkään asiassa ei päästä kerralla maaliin, vaan muutos vaatii useamman kierroksen työstämistä. Kyse ei ole kertaluontoisesta tehtävästä jolla on alku ja loppu. Kyse on systemaattisesta lähestymistavasta tavoitteiden saavuttamiseen. Tavoitteiden jotka muuttuvat ja kasvavat kanssasi.

Kuka ei olisi joskus unelmoinut jostain joka jääkin vain haaveksi vuosien vieriessä eteenpäin. Aina löytyy jokin syy tai peruste miksi ei vain pysty? Tähän on lääke ja voin luvata että kyllä pystyy!

Jotta pääset vauhtiin miellä muutokset sykliseen malliin:

  1. Aseta tavoite (Plan)
  2. Toteuta konkreettiset toimet tavoitteen saavuttamiseksi (Do)
  3. Analysoi tulos (Study)
  4. Toista ja säädä lopullista tavoitetta tarpeen mukaan (Act)

 

lean etätyö diginomadi
Lean maailmasta tuttu PDCA sykli toimii myös oman elämän kehittämisessä (kuvan lähde)

Esimerkkinä syklin soveltamisesta ylimääräisestä tavarasta eroon pyrkiessä sykli voisi näyttää tältä:

  1. Plan: Käy läpi mitä kaikkea voit myydä?
  2. Do: Varaa kirpputori pöytä, hinnoittele tuotteet ja vie ne myyntiin. Laita loput isot tai muuten kirpputorille kelpaamattomat tavarat myyntiin nettiin kauppasivuille.
  3. Check: Menikö kaikki tavara kaupaksi? Tarvitseekkö vuokrata lisää aikaa kirpparille?
  4. Act: Vuokraa kirpputoripöytä pidemmäksi aikaa, lahjoita, kierrätä tai hävitä loput myyntiin kelpaamattomat tavarat.

Ja *pufffff* pääsit eroon ylimääräisestä tavarasta! Samaa periaatetta voit soveltaa missä vain vaiheessa tavoitteiseesi pyrkimistä. Kerää näitä isoja ja pieniä tavoitteita aikajanalle ja ryhdy toteuttamaan asioita. Aloittaminen on vaikeinta ja vauhtiin päästessäsi hämmästyt kuinka paljon voit saada aikaan kuukaudessa saati puolessa vuodessa!

 

 

Älä yritä suunnitella kaikkea etukäteen

Iso virhe on yrittää suunnitella kaikki valmiiksi etukäteen ja sitten turhautua, kun asiat eivät menekään suunnitellusti. Tämä lähestymistapa on kuluttava ja vie ennen pitkää ilon hyvistä pyrkimyksistä. Ainoa asia mikä on varmaa on se että asiat eivät tule menemään suunnitellusti.

Aseta siis itsellesi selkeitä tavoitteita tärkeistä asioista ja kohdista joita näet matkallasi diginomadiksi. Tälläisia asioita voivat olla esimerkiksi toiminimen perustaminen, asunnon vuokraaminen ja irtaimiston myyminen. Aseta itsellesi myös ajallisia tavoitteita – mitä voit tehdä nyt, kuukaudessa, puolen vuoden ja vuoden sisällä? Rakenna tavoitteista selkeä polku ja lähde kulkemaan sitä. Matkassa tulee olemaan mutkia ja osa tavoitteista muuttuu tai vaihtaa paikkaa. Muista että mitä pidemmälle pääset, sitä pidemmälle taas näet. Jatko muuttuu selkeämmäksi ja reitti hahmottuu edessäsi.

diginomadi etätyö carlyle quote of the day
Viisaita sanoja.

Kun ensimmäisen kerran tajusin mikä minusta tulee isona, toivon että olisin jo tiennyt edellämainitut asiat. Joku olisi sanonut että ala tekemään äläkä murehdi pienistä asioista. Ne järjestyvät kyllä. 

Neuvoni matkaansa aloittavilla on siis: Listaa mitä voit tehdä ja ala toteuttamaan suunnitelmaa. Kaikki muu järjestyy kyllä aikanaan ja nyt ei kannata vaivata päätään asialla joka on ajankohtainen vuoden päästä, jos silloinkaan.

 

Lisää lukemista ja tarkempia neuvoja

Tässä artikkelissa avasin omia näkemyksiäni ja neuvojani diginomadi tien aloittamiseen. Kun pääset alkuun ja kaipaat tarkempia neuvoja, Googlettamalla paljastuu että netti on näitä pullollaan. Esimerkiksi seuraavilla sivuilla kirjoitetaan ansiokkaasti diginomadiksi tulemisesta:

Hyviä lukuhetkiä! 

PS. Jos kirjoitukseni herätti ajatuksia, vastaan kysymyksiin mielelläni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *