Mitä ehtii nähdä kuukaudessa Varsovassa? 8 arkista havaintoa elämästä Puolassa

Kuukauden aikana Varsovassa tuli huomattua monta asiaa, jotka pistivät silmään, kakkivat kengille tai menivät henkeen. Jotkut asiat yllättivät positiivisesti, jotkut vähemmän. Suomalaiselle Puola tarjoaa vielä sääntelemättömyyden ja tietyn rentouden eksotiikkaa, kun mummo myy hedelmiä kadulla, viina virtaa ja pukumiehet ottavat puiston nurmilla päiväunia kesken työpäivän. Seuraavassa isoimmat oikut ja mielenkiintoisuudet, joihin ehdin törmäämään kuukauden aikana Varsovassa.

 

1 Pusuja!

Matkan isoimpia yllätyksiä tarjosivat lähes tuntemattomien ihmisten poskipusut. Jos ystävystyt puolalaisten kanssa, tulet ennemmin tai myöhemmin pussatuksi. Ensimmäisellä tapaamisella tyydytään kättelyyn, mutta jo seuraavalla tapaamisella uudet puolalaiset ystäväsi saattavat mojauttaa muiskun poskellesi. Huomioitavaa on, että jos käännät pääsi väärään suuntaan, saatkin muiskun suulle. Omasta kokemuksesta voin vinkata: käännä päätä vasemmalle.

 

2 Turkiksia!

Puolalaisten tyylitaju on… noh itä-eurooppalainen. Vaatteissa on paljon turkiksia, nahkaa ja tennarikorkokenkää. Ei sovi silmään vaikka mitä tekisi. Vai mitä mieltä olette seuraavista ilmestyksistä?  

 

3 Shotteja!

Joka päivä on hyvä päivä shoteille! Shoteilla voi käydä myös tiistaina! Kesken päivän! Lounastreffeillä!  Miksipäs ei – maassa maan tavalla.

Shotteja. Tiistaina. Koska synttärit. Ei auta mutina.

 

4 Pinttynyt savun tuoksu tukassa ja vaatteissa

Tupakka palaa vauvasta vaariin. Tupakan polttaminen aloitetaan selkeästi nuorella iällä ja sitä palaa paljon. Puola oli EU:n viimeisiä maita, jotka asettivat tupakoinnille rajoituksia 2010. Sitä ennen tupakka paloi iloisesti niin julkisilla paikoilla (ja liikennevälineissä), kuin ravintoloissakin. Edelleen tupakankäry ei ole koskaan kaukana ja haju tarttuu hiuksiin ja menee kitusiin ilman että itse polttaa.

 

5 Kujerrusta ja siipien kahinaa

Puluja siellä, puluja täällä. Puluja karkoittavia piikkejä ja pulun jätöksiä seinän vierustat täynnä. Puluja on joka paikassa. Niitä on niin paljon, että ne ehtivät hyvin kakkia pahaa-arvaamattoman turistin kengälle jäätelötauolla. Toisille pulut ovat ystäviä ja usein kaupungilla kulkiessaan voikin nähdä vanhuksen ruokkimassa pulua pullanmuruilla. Useamman päivän ehdin ihmetellä pulujen tolkutonta määrää asuntoni sisäpihalla, kunnes näin paikallisen sedän kantamassa niille leivänmuruja. Eipä aikaakaan, kun myös rotta tuli apajille.

 

6 Myöhäinen lounasaika

Lounasta syödään Puolassa myöhään. Tyypillinen lounasaika klo 12-17 välillä. Moni puolalainen syö aamupäivän aikana hiukopalana sämpylää ja varsinaisen lounas nautitaan vasta iltapäivällä. Luonnollisesti myös päivällinen syödään todella myöhään. Tähän varmasti sopeutuisi kohtuullisen nopeasti, mutta itse kun tekee töitä Suomen aikaan, on päivä aloitettu jo klo 6 paikallista aikaa ja klo 10 pintaan on jo hirveä nälkä!

etätyö diginomadi
Myöhäinen lounas

7 Graffitteja ja tageja

Varsovassa kulkiessa tuntuu, että puhtaat seinät ovat harvemmassa kuin tägätyt seinät. Graffitteja vaan tuntuu olevan aivan joka paikassa. Osaa niistä voi kutsua jo taiteeksi, mutta suurin osa on vaan suttua. Myös jalkakäytävillä on usein maalauksia tai kirjoituksia.

etätyö diginomadi
Allekirjoittanut nojailemassa
etätyö diginomadi
Asunnon kulmalta

 

 

8 Dzień dobry!

Hauskana yksityiskohtana voi huomata että puolalaiset ovat hyvin kohteliaita. Uimahallin suihkusta poistuttaessa toivotetaan hyvää päivänjatkoa. Samoin hissiin tullessa tervehditään ja hissistä lähtiessä toivotetaan päivän jatkot. On siinä suomalaisella ihmettelyä.

etätyö diginomadi
”The worst 20 seconds of your life” http://finnishnightmares.blogspot.com/2015/11/the-worst-20-seconds-in-your-life.html

Varsova on kaupunki joka kehittyy kovaa vauhtia. Pilvenpiirtäjää ja uutta asuinkorttelia nousee kuin sieniä sateella keskustan alueella. Varsova on kaupunki joka menee kohti tulevaa, mutta kaupungin vaikea historia on nähtävissä vanhan kaupungin lisäksi monissa museoissa ja monumenteissa. Varsova ei ole unohtanut historiaansa, mutta ei halua jäädä siihen kiinni. Kaupungissa on omanlaisensa tunnelma johon en ole törmännyt muualla ja jota on vaikea kuvailla. Yksi asia on varmaa. Tulen palaamaan Varsovaan ja toivottavasti pidemmäksi ajaksi. Nähtäväksi jää onko kaupunki enää silloin tunnistettavissa samaksi.

Oletko käynyt Varsovassa? Kiehtooko kaupunki sinua yhtä paljon kuin minua?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *