Keskittyminen etätöissä artikkelin kansikuva

Pulujen jatkuva pölinä sekoittuu naapuritalon julkisivuremontin tiilien heittelyyn. Etätyön häiriöt ja niiden selättäminen.

Ravintolan tai kahvilan asiakkaiden tasainen häly, astioiden kilke, taustamusiikki, ratikan kolina, liikenteen humina, pulujen pölinä ja julkisivuremontti. Miten näiden keskellä voi keskittyä työntekoon?

 

Miten löytää keskittymiskyky?

Keskittymiskyvyn säilyttäminen ulkoisista häiriöistä huolimatta on etätyöläiselle arvokas taito. Erityisesti reissussa töitä joutuu välillä tekemään odottamattomissa paikoissa jotka ovat täynnä meteliä. Silloin täytyy pystyä keskittämään huomiokyky oleelliseen ja uppottua työhön ympäristöstä huolimatta.

Erittäin hyödyllinen apuri tähän on kunnolliset kuulokkeet ja musiikki. Puhe ja epäsäännöllinen häly ovat omiaan katkaisemaan keskittymisen, kun taas hyvin valittu musiikki parhaimmillaan parantaa keskittymiskykyä. Jos musiikki ei auta sinua keskittymään, kannattaa testata vastamelukuulokkeita.

Kuulokkeiden valinnassa on syytä kiinnittää huomiota myös kuulokkeiden mikrofoniin. Tämä on erityisen tärkeää, jos päiväsi pitää sisällään verkkopalavereita. Itse olen kokenut Jabran mikrofonit erittäin hyviksi jo kahdella eri mallilla (nyt käytössäni tämä malli). Mikrofonin ääni on kirkas ja se suodattaa pois taustahälyn. Tämä on pelastanut tilanteen useasti, kun naapuritalon julkisivurempan vuoksia työmiehet heittelevät tiiliä maahan ikkunannulkopuolella, tai kun pyykkikone ottaa yllättäen kierroksia viereisessä ovettomassa huoneessa. Varsinkaan asiakkaat tuskin arvostavat taustasuhinoita ja hyvä mikrofoni pelastaa sinut pahoitteluilta ja selittelyiltä. Omien matkojeni ainakana vain harvat asiakkaista edes tietävät etten ole tampereella työpöytäni ääressä vaan milloin missäkin päin Eurooppaa.

Vaikka olisi mestari sulkemaan hälyä pois ja välineet ovat kunnossa, ei kaikkia töitä ole mahdollista tehdä ilman rauhallista tilaa. Korkeaa keskittymistä vaativat työt tai palaverit ovat hyviä esimerkkejä töistä joiden tekeminen ei onnistu missä vain. Kiinnitä siis matkoilla erityistä huomiota sopivan majoituksen valitsemiseen, jotta myös vaativien töiden hoitaminen onnistuu.

Vaihda maisemaa

Jos laitteista ja tiloista huolimatta töihin keskittyminen ei onnistu, kannattaa vaihtaa maisemaa. Vaihtele työnteon sijaintia asunnon, kahvilan, pubin, puiston ja co-workin tilojen välillä. Varsinkin pienen asunnon seinät voivat alkaa kaatumaan päälle, jos teet pitkää päivää ja et poistu välillä edes lounaalle asunnon ulkopuolella. Sijainnin vaihtaminen kannattaa, koska se auttaa pitämään mielen virkeänä ja tuottavuuden korkeana.

https://www.instagram.com/p/BoThmnMH1Dv/?utm_source=ig_web_copy_link

Co-working tilat tarjoavat toimistomaisen ympäristön jossa on mahdollista vuokrata tarvitsemiaan palveluita haluamalleen ajalle. Usein tilat tarjoavat myös ilmaisia tutustumipäiviä, jolloin tilaan ei tarvitse sitoutua heti pitkällä sopimuksella. Monet tilat tarjoavat kuukausien vuokrien lisäksi myös lyhyempiä vuokria tai esimerkiksi tietyn tuntimäärän paketteja joita saa käyttää mielensä mukaan. Täältä voit lukea kokemuksiani parista tilasta Portugalista

Huolehdi tietoturvasta

Muista kuitenkin aina pitää huolta tietoturvasta! Kaikkia asioita ei voi sovi puhua ääneen puhelimessa tai tapaamisissa, kun sivullisia henkilöitä on kuuloetäisyydellä. Tämä pitää paikkansa myös ulkomailla – et voi koskaan tietää milloin joku suomenkielen taitoinen on kuulolla.

Tärkeää on myös suoja näyttö ns. tietoturvasuojalla, niin että sivulliset eivät pääse näkemään tietoja. Salasanoja tulee käsitellä huolella ja niitä ei tule säilyttää erillisille lapuille kirjoitettuna koneen lähistöllä.

%d