Työskentelytilat. Missä työskentelet etänä?

Yksi etätyöskentelyn isoimpia haasteita on hyvien työskentelytilojen ja -asentojen löytäminen. Mitä kukin edellyttää tilalta on hyvin yksilöllistä. Toinen voi pystyä tekemään töitä kiireisen kahvilan nurkassa, kun taas toinen edellyttää hiljaista tilaa keskittyäkseen. Perinteisiä vaihtoehtoja työskentelytiloiksi ovat asunto, coworking tilat (tai toimistohotellit) ja kahvilat.

 

Asunto

Asunnolta työskentely on helppoa ja mukavaa. Aikaiset palaverit on kätevä hoitaa asunnolta ja kaikki oheistarpeet ja mukavuudet löytyvät myös asunnolta. Asunto on myös helpoin paikka johon pystyy rakentamaan mahdollisimman mukavan työpisteen. Työpisteen rakentamisessa on oleellista että käsien asento pysyy rentona, tuoli on säädettävä ja näyttö oikealla korkeudella katsojaan nähden. Usein tämä vaatii oheislaitteiden hankintaa kuten erillinen näppäimistö, hiiri ja monitori tai säädettävä läppäriteline. Oheislaitteden hankinta ei kuitenkaan ole järkevää kuin pidemmillä etätyöpätkillä ja usein paikkaa vaihtaessa täytyy tyytyä siihen mitä on tarjolla.

Asunnosta kannattaa pyhittää työskentelylle tietty tila tai tilat, joissa työskentelee pääsääntöisesti. Tämä voi tarkoittaa aamupalavereiden hoitoa makuuhuoneessa, päivän töiden tekoa ruokapöydän äärellä ja iltapäivän puheluiden hoitamista olohuoneessa. Tärkeää on rytmittää töiden tekoa vaihtelevasti ja pysyä aktiivisena. Jaloittelu ja venyttely kannattaa ottaa tavaksi ja pidempien puheluiden ajan on hyvä kävellä asunnossa tai sen ulkopuolella. Koko päivän paikallaan istuminen huonossa työasennossa on pahimpia virheitä mitä voi tehdä.

 

Coworking tilat

Jatkuvasti suosiotaan kasvattavat coworking tilat ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia. Coworking tilalla tarkoitetaan toimistohotellia joka tarjoaa (tai pyrkii tarjoamaan) pelkän avotilatyöskentelyn sijaan yhteisöllistä työskentelytilaa. Coworking tilojen konseptin mukaan tilat tarjoavat täyden toimistotyöskentely kokemuksen ja maksamaan joutuu vain tarvitsemistaan tiloista ja palveluista. Yleensä maksua vastaan on tarjolla työpöytä, neuvottelutilat, keittiötilat ja kahvitarvikkeet.

(Kävin testaamassa myös Aveiron coworking tilat – niistä lisää täällä.)

 

Kahvilat

Kahvilat ovat oivallinen vaihtoehto, jos ei halua erikseen maksaa työskentelytilasta (eikä kaipaa yhteisöllistä ilmapiiriä), mutta haluaa kuitenkin tehdä töitä asunnon ulkopuolella tilan puutteen tai muiden mieltymyksien vuoksi. Tunnelmaltaan sopivien ja tiloiltaan houkuttelevien kahviloiden löytäminen voi olla pienemmissä kaupungeissa hankalaa. Keskusaukioiden ja nähtävyyksien läheisyydellä kahvilat ovat usein kiireisiä, penkit ja tuolit voivat olla epämukavia tai tupakan savu voi olla liian sakeaa. Kahvilan hylkäämiseen työskentelytilana voi olla useita syitä.

Jos kuitenkin löydät sopivan kahvilan, kannattaa jutustella henkilökunnan kanssa ja myös kysyä lupaa tilassa työskentelyyn mikäli aikoo viipyä useamman tunnin. Tällä vältetään se ettet herätä kummastusta tai pahastusta istuessasi koneellasi useamman tunnin putkeen kahvilan nurkassa. Kohteliasta on tottakai myös tilata juotavaa ja syötävää kahvilan tarjoomasta oleskelusi aikana. Kahvilassa työskentely tarjoaa ympäristönä virikkeitä ja ärsykkeitä ja soveltuukin perinteisesti hyvin luovalle työlle kuten kirjoittamiselle.

guesthouse.jpg
Blogia julkaisemassa majapaikan kahvilassa.

Mikä sitten sopii itselle?

Itselle sopivin työskentelytila ja -tapa matkalla ollessa löytyy vain testaamalla eri vaihtoehtoja. Myös puiston penkki tai rantapalmuun nojaaminen voi sopia sinulle! Kaikki riippuu omasta kurinalaisuudestasi ja tehtävän työn luonteesta. Jo lyhyessä ajassa alat muodostaa työpäivään liittyvia rutiineja ja sopivat tilat löytyvät siinä ohessa. Oleellista ei ole missä ja miten työskentelet vaan se että työskentelytapa sopii sinulle ja olet tuottava. Odotettavissa kuitenkin on että tilasta riippumatta jo pelkkä läppärillä työskentely tarkoittaa huonoa työskentely asentoa. Parin viikon etätyöskentelyn jälkeen kolotuksia alkaa jo tuntumaan, mutta näitäkin haittoja vastaan voi taistella eri keinoin (omistani lisää myöhemmin).

One thought on “Työskentelytilat. Missä työskentelet etänä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *