Enschede (Hollanti). Käteistä rahaa ja vehreä paratiisi.

Viimeisin etätyöpätkäni Hollannin Enscedessä tarjosi maalis-huhtikuun vaihteessa keväistä ilmaa, kiipeämistä, päiväretkiä, yllättävän paratiisin ja arkisen elämän harmituksen aiheen.

Ensin pakollinen Amsterdam

Amsterdam on yksi Euroopan tunnetuimmista kaupunkikohteista. Schipolin lentokenttä on yksi maailman kiireisimmistä kentistä. Amsterdam houkuttaa matkailijoita läheltä ja kaukaa kuuluisien kanaaliensa ja tietysti koffareidensa takia. Amsterdam on yksi maailman harvoista kolkista jossa kannabiksen myyminen ja käyttäminen on laillista. Myynti ja kulutus rajoittuu turistien osalta niin sanottuihin koffareihin eli coffee shoppeihin.

Amsterdam on kaunis kaupunki, jossa on paljon nähtävää myös koffareiden ulkopuolella. Olen itse käynyt Damissa niin keväällä, talvella kuin kesällä ja säästä riippumatta kaupungissa on oma viehätyksensä.

Tälläkin kertaa Amsterdam oli ”pakollinen pysäkki”, kun matka Hollantiin taittui lentokoneella. Lentoni laskeutui aamulla ja olisin hyvin voinut viettää muutaman tunnin kaupungissa ennen matkan jatkamista Hollannin toiselle puolelle Enschedeen. Päätin kuitenkin jatkaa matkaa suoraan kohteeseen ja hyppäsin kentältä suoraan junaan Hollannin halki.

Kun kerran on Amsterdamin nähnyt, alkaa kiinnittämään enemmän huomiota massaturismin negatiivisiin puoliin. Amsterdamissa ne ovat hyvin ilmeisiä liiallisten ihmismäärien, kalliiden majoitusten ja muutenkin kalliiden hintojen kautta. Lisäksi ongelmia aiheuttavat huumeturistit, jotka ottavat yliannostuksia milloin milläkin aineella joista sitten varoitetaan katujen valotauluilla. Jos ei vedä yliannostusta, voi vähintään aiheuttaa selkkauksia ja käyttäytyä mahdollisimman töykeästi kaikkia ja kaikkea kohtaan. Koffareiden savu ja huumeturistit jäivät tällä kertaa välistä.

Elämää Amsterdamin ulkopuolella?

Minulle tarjoutui mahdollisuus majoittua muutama viikko ystävien luona Hollannin itärajalla Enscheden kaupungissa (lisää tietoja täällä). Tietenkin tartuin tilaisuuteen.

Lähdin reissuun kevyillä eväillä (mm. sukat unohtuivat pakata hups) ja kevein mielin. Hollannissahan elämä on helppoa ja nykyaikaista. Muuten kyllä, mutta maksamisen osalta ei!

Hollannissa Visa ja MasterCard maksukortit ovat vähemmistöä ja toimivat hyvin harvassa paikassa. Älä siis luota siihen että kortilla voi maksaa, koska suurella todennäköisyydellä korttisi ei toimi Amsterdamin ulkopuolella pienemmissä kaupungissa.

Käteistä hankkimassa

Pankkiautomaatit joista rahaa voi nostaa ovat myös yllättävän harvassa. Automaattien osalta on myös sama haaste, eli Visa ja MasterCard ovat vähemmistöä joilla rahan nostaminen ei aina onnistu. Kortin myöntänyt pankki saattaa myös vaikuttaa kortin toimivuuteen. Kokemukseni mukaan parhaiten on toiminut DanskeBankin tarjoama MasterCard jolla on saanut nostettua rahaa mm. Filippiiniläisellä saarella Debit puolelta, kun muut kortit (Visa ja DinersClub) ja pankit on hylätty (Nordea ja Osuuspankki).

Isolla todennäköisyydellä toimiva pankkiautomaatti löytyy rautatieaseman läheisyydestä. Kun löydät toimivan automaatin, paina sen sijainti mieleesi ja palveluntarjoaja.

Pari viikkoa reissulla jo olleena sorruin silti ajatukseen että kyllähän siellä nyt kortti toimii. Mutta ei, ei toimi. Olin maksukyvyttömänä niin kaupoissa, kahviloissa, ravintoloissa ja kiipeilykeskuksella. Kiipeilykeskuksella minut pelasti ystävällinen nuori nainen joka maksoi sisäänpääsyni ja siirsin hänelle verkkopankista rahaa. Ravintoloissa kolehtia kerättiin porukalla jotta saatiin maksut kasaan. En kuitenkaan suosittele tätä taktiikkaa. Helpommalla pääsee, kun vaan kantaa rahaa mukanaan. 😅

Loppuun ravintolasuositus

Myös tässä ravintolassa tuli kerättyä kolehtia ja pakko heittää suositus: Het Paradisj! Sain ystävältäni kutsua liittyä heidän seurueeseensa illalliselle. Lähdin mielelläni mukaan sen kummemmin tietämättä mihin. Olen sekasyöjä ja odotukseni eivät olleet kovin korkealla, kun kuulin että menemme kasvisravintolaan. Syön kyllä kasvisruokaa, mutta yleensä parhaimmat elämykset tulevat intialaisen tai nepalilaisen kasvisruoan suunnilta.

Nyt olin kuitenkin todella vaikuttunut heti, kun astuimme ovesta sisään. Het Paradisj pn nimensä mukaisesti ihanan vehreä keidas joka on täynnä veikeitä yksityiskohtia ja tee-se-itse oivalluksia. Pelkästään ravintolan sisutuksen tutkimus on jo elämys itsessään.

Kun vielä ruoka oli erinomaista, varasin suoraan pöydän seuraavalle viikolle laskun maksamisen yhteydessä. Pöydän varaaamanin onkin suositeltavaa sillä ravintola on usein täynnä. Eikä suotta ♥️