Ensimmäiset tunnelmat Aveirosta

Aveiro (uh-vey-roo) kaupunkina sijaitsee Portugalin rannikolla noin 70 kilometriä Portosta etelään. Aveirossa on vajaa 80 000 asukasta ja se on historiallisesti ollut tärkeä suolan tuottaja ja myyjä. Kaupunki sijaitsee Ria joen rannalla ja sitä kutsutaan mm. Portugalin Venetsiaksi ja karkinväriseksi kanavakaupungiksi (lähde).

Aveiro on suomalaisille vielä kohtuullisen tuntematon kohde, mutta turistit ovat maailmalta löytäneet myös tänne. Kanavan varrelta löytyy (myös off-seasonina) gondoli- ja tuktuk-ajeluiden kaupittelijoita. Tunnelma näin maaliskuun lopulla on kuitenkin hyvin rauhallinen, iso osa ravintoloista pitää ovensa kiinni ja kadut ovat hiljaisia. Tilanne tulee varmasti muuttumaan kevään edetessä. Paikalliset tiesivät kertoa että jo huhtikuusta eteenpäin alkaa kevät ja tuo tullessaan turistit. Maaliskuu on viimeinen kuukausi, kun asuntoa kannattaa vuokrata pidemmäksi aikaa. Huhtikuusta eteenpäin on kannattavampaa vuokrata asuntoa päivien ja viikkojen pätkissä turisteille.

Itse olen onnekas ja pääsen majoittumaan ystävieni nurkissa vanhan kaupungin tuntumassa. Säästän rahaa asumisessa, hyödyn kaupunkituntemuksesta ja yksinäisyys ei pääse yllättämään oudossa maassa ja kaupungissa ollessa. Toki uusia tuttavuuksia pääsee aina tekemään, mutta keskustelut jäävät yleensä pinnallisiksi ja satunnaisissa kohtaamisissa ei päästä small talkia pidemmälle (lisäksi nimeksi saattaa tarttua Señorita Finland mikä voi pidemmän päälle kyllästyttää).

 

Matka Tampereelta Aveiroon

Saavuin Portugaliin eilen paikallista aikaa noin 14:30. Perillä Aveiron asunnolla olin noin 17:30. Reittini kulki Munchenin kautta välilaskulla Portoon Lufthansan siivillä. Tällä hetkellä tarjolla olevista yhteyksistä on tämä paras vaihtoehto hinta-laatusuhteeltaan (meno-paluu vajaa 250€). Matka-aika oli lennoissa  Muncheniin noin 2,5 tuntia ja edelleen Portoon noin 2 tuntia 50 minuuttia. Välilasku Munchenissä kesti vajaa 3 tuntia, mutta valitettavasti jatkolennon lähtö viivästyi huonon kelin vuoksi 2,5 tuntia.

munich green wall
Ihastuttava viherseinä (oikeasti valaistu valokuva) Munchenin lentokentän kahvilassa.

Portossa edessä oli vielä 40 minuutin metro Campanhan juna-asemalle ja sen jälkeen noin tunnin lähijunailu Aveiroon. Tarjolla oli nopeampia yhteyksiä, mutta hitaampi lähijuna on selkeästi halvempi maksaen vain 4 euroa.

 

capanha sun
Campanhan juna-asemalla väsyneenä ja kurkkukipuisena, mutta ei haittaa! Aurinko paistaa!

Perillä Aveiron juna-asemalla olin 17:12. Jos matkaan lasketaan päälle suomen siirtymä lenrokentälle (bussi lähti 02:20 Tampereelta), tulee matka-ajaksi 17 tuntia. Ei pisimmistä päästä, mutta ihan kohtuullinen matka tänne on. Ja sen kuulkaa huomaa! Täällä ei sada räntää, talot ovat kivisiä (ja kaakelilla päällystettyjä), pihoissa on sitruunapuita, kanoja, hevosia, lampaita ja haikaroita (pesimässä korkeiden tolppien päässä)!

Kaiken kaikkiaan ensi vaikutelmat Portugalista ja Aveirosta ovat todella positiiviset. Tästä se lähtee – kuukausi aikaa näissä maisemissa!

One thought on “Ensimmäiset tunnelmat Aveirosta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *